Тест за навеждане напред

Сколиоза център

Тестът за навеждане напред, познат още като тест на Адамс, е популярен тест за сколиоза.

Това е прост, неинвазивен метод за скрининг, който не включва използването на оборудване и може да се извърши лесно и безопасно и в домашни условия.

Тестът на Адамс е стандартен скрининг тест, използван от медицинските специалисти, които се грижат за ортопедичното здраве на децата и юношите. Резултатите от него могат да бъдат важна индикация, че трябва да се обърнете към специалист.

Когато се прави правилно, тестът на Адамс може да бъде ценен инструмент за възможни индикатори за сколиоза. В тази позиция гръбнакът е много по-видим и по-лесно се виждат изменения от нормата.

Как да го направите?

Помолете детето си да се наведе напред под ъгъл 90 градуса, със събрани крака, изпънати колене, докато ръцете и главата са отпуснати или увиснали. Наведете се и Вие, и от същото ниво, огледайте отзад и отпред. Това, за което трябва да следите е двете страни на гърба да са еднакви.

Обикновено при сколиоза едната половина на ребрената клетка е по-висока от другата. Това най-често е дясната, защото това е мястото, където повечето деца развиват сколиоза. Находката говори за ротация на прешлените (усукване на гръбначния стълб).

Както виждате на изображението, първата снимка (вляво) е тази на нормален гръбначен стълб, а втората е сколиоза.

Ползите от ранното откриване са твърде важни, за да бъдат пренебрегвани!
При навреме установената сколиоза прогнозата най-често е добра, а проблема решим.