Сколиоза

Сколиоза

Думата „сколиоза“ произхожда от гръцката дума за „изкривен“.

Сколиозата е сложна, триизмерна, деформация на гръбначния стълб, засягаща трите му равнини (фронтална, сагитална и трансверзална). Способна е да засегне всеки един прешлен. Най- често е с неизвестна етиология.

Съществуват три типа сколиоза: идиопатична (с неизвестна причина), невромускулна (в следствие на неврологичен проблем) и конгенитална (вродена). Идиопатичната сколиоза е най-често срещана, над 80% от случаите, като причината за появата и е неизвестна.

Най- сигурният начин да се установи наличието на сколиоза е да се направи рентгенова снимка на цял гръбнак (т. нар. full spine). При над 10 градуса изкривяване във фронталната равнина се счита, че човек има сколиоза, а всичко под 10 градуса се определя като неправилна стойка.

Периодът на бърз растеж при подрастващите е най- критичния етап за ранната поява на сколиоза или за прогресирането на вече съществуваща кривина. По време на този период, родителите трябва да са с повишено внимание и редовно да проверяват детето. В някой случаи на сколиоза, освен упражнения се препоръчва и носенето на корсет. Навременното откриване на сколиозата и специализирания терапевтичен подход могат да предотвратят прогресията й.

Сколиоза и кифоза, терапевтични пакети и цени

Преглед 70 лв
Преглед+ упражнения 90 лв
Индивидуална сесия 60 лв
12 индивидуални Шрот сесии 550 лв
15 индивидуални Шрот сесии 660 лв
13 групови сесии, за месец 290 лв
22 групови сесии, за месец 440 лв