Сколиоза при възрастни

Сколиоза център

Гръбначните деформации при възрастните могат да окажат значително влияние върху качеството им на живот. Сколиозата при възрастни, която се появява в юношеството, може да бъде разделена на 3 възрастови категории: по-млади (18-30 години), средна (30-40 години) и по-възрастни (над 40 години) и се определя като деформация на гръбначния стълб, с ъгъл на Коб по-голям от 10 градуса, при индивиди със завършен растеж и развитие.

Сколиозата при възрастни най-често се появява като последица от нелекувана или неадекватно лекувана юношеска идиопатична сколиоза. Възрастните пациенти със сколиоза имат различна клинична и рентгенологична картина в сравнение с пациенти с юношеска идиопатична сколиоза. Разликите включват дегенеративни промени в кривината, естествена история на прогресия на деформацията и клиничните симптоми.

Дегенеративните промени водят до увеличаване на асиметричното натоварване и по този начин до прогресиране на деформацията. Наличието на остеопороза подпомага прогресирането на кривата, особено при жени в менопауза. Разпадането на диска, фасетните стави и капсулите, също води до корекция на лумбалната лордоза, което прави гръбначния стълб нестабилен.

Болката е един от най-честите симптоми при възрастните хора със сколиоза. Болката е предимно по изпъкналостта на кривината и често може да бъде резултат от мускулна умора и спазъм, но може да се дължи на дегенеративни промени във фасетите, поради което е много важно да се правят клинични, рентгенологични и неврологични прегледи. Болките в гърба могат да присъстват само при изправено положение, най-често поради продължително стоене или седене, или само по време на определени движения или физическа активност.

Когато говорим за сколиоза при възрастни, неизбежно е да се спомене за „de novo“ сколиоза. De novo сколиоза е термин, използван при възрастни пациенти, които нямат анамнеза за сколиоза като юноши, но в зряла възраст има деформация, която може да има прогресивен характер и е свързана с дегенеративни промени в гръбначния стълб. Този тип сколиоза рядко се появява преди 40-годишна възраст. Остеопорозата, дегенеративните промени в диска и стенозата на гръбначния канал ускоряват развитието на дегенеративна сколиоза. Пациентите с дегенеративна лумбална сколиоза често имат болки в гърба или долните крайници.

Трябва да се отбележи, че сколиозата при възрастни може да се лекува хирургично и неоперативно. Оперативното лечение трябва да се обмисля само ако нехирургичното лечение не дава ефект и не обещава значително дългосрочно подобрение. Самото начало на неоперативното лечение на дегенеративна сколиоза обикновено започва с медикаменти, постурални упражнения и терапии в басейн.

Важно е да се отбележи, че целта на лечението на сколиоза при възрастни не се основава на корекция на кривината, а на намаляване на болката и всички съпътстващи неврологични проблеми. В някои случаи е полезно да се включи корсет за по-добър контрол и стабилизация на гръбначния стълб.

Що се отнася до постурални упражнения, методът на Schroth се оказа един от най-ефективните, когато става въпрос за коригиране на сколиоза. Целите на лечението с Schroth се различават при деца и възрастни. В юношеството фокусът е върху спирането и намаляването на сколиотичното изкривяване, докато при възрастните лечението се основава на увеличаване на функционалността, намаляване на болката, както и спиране на по-нататъшното прогресиране на сколиотичното изкривяване. За разлика от децата, при възрастните рентгенологичното намаляване на кривината не е възможно.

Като се вземе предвид всичко това, е много важно своевременно да се диагностицира и лекува сколиозата при възрастни, тъй като тя значително може да повлияе на качеството им на живот.